FAQ

Innehåll

Hur mycket koffein innehåller dryckerna från NAIA?

  • Sparkling Energy Water (Peach & Mandarin) innehåller 110 mg/burk. Det motsvarar ca 1 kopp kaffe
  • Sparkling Energy Drink (Wild Strawberry & Peach) innehåller 110 mg/burk. Det motsvarar ca 1 kopp kaffe
  • Sparkling Energy BCAA (Kiwi, Tropisk, Red orange) har 200 mg/burk, vilket motsvarar ca 2 koppar kaffe.
  • Sparkling Ginseng Water (Pineapple), Sparkling Ginseng Drink (pear) och Sparkling BCAA (Pear) är helt koffeinfria.

Vad är naturligt koffein?

Naturligt koffein utvinns ur kaffebönan. Koffein finns även naturligt i guarana.

Vad är guarana och varför använder man det?

Guarana är en växt, vars frön innehåller dubbelt så mycket koffein som kaffebönor. Guarana finns bl.a i kosttillskott med uppiggande effekt.

Vad är ginseng?

Ginseng är en av de verkligt gamla medicinalväxterna som började användas av i den kinesiska traditionella medicinen för över 5000 år sedan. Ginseng används ofta som kosttillskott och anses ha en uppiggande och stärkande effekt på såväl fysisk som mental prestationsförmåga. Många märker av det redan efter några dagars användning, men störst effekt får man efter ca en månads användning.

Hur mycket ginseng finns det i dryckerna?

Sparkling Energy Water, Sparkling Energy Drink, Sparkling Energy BCAA, och Sparkling BCAA innehåller 50 mg/Burk.
Sparkling Ginseng Water, och Sparkling Ginseng Drink innehåller 120 mg/Burk.

Är det farligt med ginseng?

Nej, för en frisk vuxen person är ginseng inte farligt, men som med allt bör man inte överkonsumera något. Gravida och ammande kvinnor bör helt undvika ginsengprodukter, enligt rekommendationer från Livsmedelsverket eftersom de kan påverka östrogennivåerna i kroppen.

Varför rekommenderar ni inte NAIA koffeinfria till ammande och gravida?

Våra koffeinfria drycker innehåller ginseng. Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer som avråder ammande och gravida från att använda ginseng då man är osäker på om det påverkar östrogennivåerna i kroppen.

Vad är BCAA?

BCAA är en förkortning av branched-chain amino acids (grenade aminosyror). Det är de tre essentiella aminosyrorna l-leucin, l-valin och l-isoleucin, som kroppen behöver för att bl.a bygga muskler. Till skillnad från vanligt proteinpulver, som består av protein som är uppbyggt av lite BCAA och en massa andra aminosyror, är det här rena BCAA-tillskott. Kroppen kan själv inte producera dem, varför man behöver få i sig dem via kosten.

Vad är veganskt BCAA?

BCAA utvunnen ur veganska källor (grödor).

Varifrån kommer annan BCAA?

Det utvinns från animalier (oftast restprodukter ur annan köttproduktion). När vi utvecklade våra drycker ville vi erbjuda drycker som skulle tilltala alla, allt från veganer/vegetarianer och människor från religioner som inte äter produkter från vissa djur, då föll det sig naturligt att välja ingredienser med veganskt ursprung.

Vad innebär vegansk kost?

All mat som inte kommer från ett djur är veganskt.

Vad är aminosyror?

Aminosyror är de beståndsdelar som bygger upp proteinerna i våra kroppar. Proteinerna är i sin tur nödvändiga för att exempelvis muskler, immunförsvar och ämnesomsättning ska fungera optimalt.

Vad är skillnaden mellan aminosyror och protein?

Aminosyror är byggstenarna som bildar våra olika proteiner.

Varför behöver man protein?

Protein byggs upp av cirka 20 aminosyror. Nio av dem är essentiella, det vill säga att vi regelbundet måste få i oss dem via maten eftersom kroppen inte själv kan producera dem. Protein ingår i kroppens alla vävnadsceller. Dessutom består hormoner, enzymer och viktiga delar i immunförsvaret av proteiner. Protein är därför viktigt för hela kroppens funktion.

Varför behöver jag en dryck med aminosyror?

Med en varierad kost får man i sig de aminosyror man behöver. När man tränar kroppen hårt behöver man fylla på med extra protein för att underhålla musklerna, och ett enkelt sätt att få i sig ett tillskott som innehåller aminosyror. Då kan dryck vara ett alternativ. Kroppen kan inte lagra essentiella aminosyror, därför måste vi få i oss vår dagliga dos via kosten.

Vilka livsmedel innehåller naturligt BCAA /Essentiella aminosyror?

Livsmedel som kött, fisk, kyckling, ägg och mjölkprodukter, innehåller alla essentiella aminosyror i en bra blandning. Man brukar säga att det är livsmedel med bra proteinkvalitet. Viktiga proteinkällor i växtriket är spannmål och baljväxter som ärter, bönor och linser.

Hur mycket BCAA och med vilken fördelning ingår det i era BCAA-berikade produkter?

3200 mg/burk, med fördelningen 2:1:1 (L-leucin, L-isoleucin och L-valin)

Hur mycket socker innehåller NAIA?

Sparkling Energy Water innehåller varken socker eller sötningsmedel.
Sparkling Energy BCAA innehåller inget socker, sötat med sötningsmedel.
Sparkling Energy Drink innehåller 4,1 g socker/100 ml (totalt 13,5 g/burk) där sockret/sötman är utvunnet från frukt, istället för sockerbeta/-rör.

Innehåller era drycker citronsyra?

Nej, vi använder äppelsyra.

Hur många kalorier innehåller NAIA?

  • Sparkling Energy Water innehåller 3 kcal / burk (1 kcal/100 ml)
  • Sparkling Energy Drink innehåller 66 kcal / burk (20 kcal / 100 ml)
  • Sparkling Energy BCAA innehåller 20 kcal / burk (6 kcal / 100 ml)

Behövs tillskott av vitaminer?

Vi rekommenderar att man äter en varierad kost, då får man i sig de vitaminer man behöver. Men vi vet också att många personer äter betydligt mindre mängd frukt och grönt än vad Livsmedelsverket rekommenderar och har då svårt att få i sig tillräckligt med vitamainer. D-vitamin får vi framförallt via solljuset. Men på nordliga breddgrader under höst, vinter och vår står solens strålar i för låg vinkel som gör att solljuset inte kan bilda D-vitamin i huden.

Kan man överdosera vissa näringsämnen genom att konsumera NAIA?

Nej, nivåer är för låga för det. Men vi rekommenderar max två burkar per dag och en varierad kost.

Vilka vitaminer har ni och varför?

Vi har B6, B7 och B12 samt D-vitamin. Vi har 100% av RDI i varje burk.
B-vitaminer behövs för kroppens ämnesomsättning, immunförsvar, nervsystem och celldelning. B-vitaminer finns i många livsmedel. B12 finns bara naturligt i animaliska livsmedel. Vårt B12 tillskott kommer från syntetisk framställning. B-vitamin förstörs till viss del vid värme (tillagning) och förvaring, B-vitamin förbrukas även vid stress.
D-vitamin behövs för flera funktioner i kroppen, men bl.a. för att upprätthålla kalkinlagring i skelettet och musklernas funktion, celldelning och immunförsvaret. D-vitamin får vi framförallt via solljuset. Men på nordliga breddgrader under höst, vinter och vår står solens strålar i för låg vinkel, som gör att solljuset inte kan bilda D-vitamin i huden.

Hur har ni sötat era drycker?

Sparkling Energy Water och Sparkling Ginseng Water är helt osötade.
Sparkling Energy Drink och Sparkling Ginseng Drink är med fruktjuice och avjoniserad juice.
Till våra söta Sparkling Energy BCAA använder vi aspartam och acesulfam K.

Vad är aspartam?

Aspartam är ett syntetiskt sötningsmedel som är 100-200 gånger sötare än vanligt socker. Det innehåller ingen energi.

Vad är acesulfam-K (eller acesulfamkalium)?

Ett syntetiskt sötningsmedel, som är 130-200 gånger sötare än vanligt socker. Det innehåller ingen energi.

Är aspratam och acesulfam-K farligt?

Aspartam är ett sötningsmedel som är uppbyggt av två aminosyror. Det finns i dag inga kända risker med att äta aspartam förutom för dem som har den medfödda sjukdomen fenylketonuri, PKU.

För vilka är aspartam farligt?

För personer som har den medfödda sjukdomen fenylketonuri, PKU.

Är NAIA glutenfri?

Ja, NAIA är glutenfria.

Är det konserveringsmedel i era drycker?

Nej, vi använder inte konserveringsmedel. Vi pastöriserar produkten efter att den fyllts i burken. Detta innebär att produkten blir helt fri från mögel och jäst och därför behövs inget konserveringsmedel.

Om man tränar, när är det bäst att dricka era drycker?

De går bra att dricka dem såväl före, under som efter träning. Dryckerna som innehåller koffein kan man med fördel konsumera innan och under en träning för att få en extra boost med energi till träningspasset. De utan koffein kan passa efter ett träningspass om man vill varva ner.

Han ni GMO ingredienser i era drycker?

Nej, våra drycker innehåller inte GMO ingredienser.

Övrigt

Vad är Friends of Naia?

Det är våra vänner som vi inspireras av och som gillar det vi gör. De syns i våra reklamfilmer och kommunikation.

Jag har ett event/sportevenemang och letar produkter till goodiebags. Kan jag få några flak?

Vi får många förfrågningar om samarbeten och sponsring i olika sammanhang. Vi på The Naia Initiative älskar att göra skillnad och vi stödjer gärna dig eller er som har ett projekt, event eller initiativ som ligger i linje med våra värderingar. Samhällsansvar, hållbarhet och partnerskap ligger oss varmt om hjärtat.

Hör av er till oss på spons@thenaiainitiative.se så får vi se om vi passar ihop.

Fullständiga tävlingsvillkor

Competition: Vinn ett kit från Naia*

Tävlingen startar 6/3-20 och pågår till och med den 13/3-20. Vinnarna (totalt 2 st vinnare) meddelas via Instagram DM och Stories senast 17 mars 2020. 

Tävlingen är öppen för alla från 18 år boende i Sverige förutom anställda på The Naia Initiative. Vinnarbidragen väljs ut baserat på mest utförlig motivering av en jury från The Naia Initiative. Vinnaren kontaktas via Instagram DM och Stories senast 17/3-20. Beslut om vinnare kan inte överklagas. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Tävlingen är på inga sätt sponsrad, administrerad eller arrangerad av Facebook/Instagram. Varje deltagare måste ha ett fullständig version av Instagram för att delta.